Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England

Project: Watson House Annexe
Architects: 
Location: Hampshire, England
Photographs by: 

Watson House Annexe by Strom Architects

a British studio already featured on our site with their Quest Residence project, has designed an annex to an existing home in Hampshire’s New Forest.
The Watson House Annexe is a timber-clad addition to the house designed by the principal architect about seven years ago. The new construction replaced an existing two-story building and created a new space that houses a bar and a games room.

Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England

This wooden-clad annexe, completed September 2017, replaced a dated structure in the grounds of a house that Magnus Strom had worked on at his previous practice. The main house was completed back in 2010, and the owner approached Strom Architects in 2015 to replace the existing annexe on site. The client wanted a fun and flexible space that could act as a party house and additional accommodation when needed.

The property sits within the New Forest National Park, making it an ecologically sensitive site. This meant extensive wildlife surveys had to be undertaken prior to beginning any works, in order to minimise disruption to the natural habitats of different species. Once all the ecological issues were dealt with, we demolished the existing building, and replaced it with this timber-framed structure.

The house and the annexe share a common architectural language: the use of sweet chestnut cladding and black Kolumba brick on the exterior visually ties the two buildings together; however, a pitched roof and smaller punched windows provide the annexe with its own distinct design identity.

Internally, the external walls and ceiling are clad in reclaimed pine, and all partition walls are timber stud construction, clad in grey Valchromat; the floor is finished with the same black brick as the exterior plinth. The floor plan consists of two cozy bedrooms, one bathroom and an open-plan living/games/bar area, with a mezzanine storage area.

Interior fitting such as the bar, bedside units and hanging rails have been designed to read as part of the architecture, as if all one giant joinery item. The units are made out of grey Valchromat, wrapped in blackened steel and highlighted by recessed LED lighting.

Outside, there is a wooden decked, complete with semi-sunken wooden hot tub, a built-in brick seating area, and pizza oven and wood store.

Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England

Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England Watson House Annexe by Strom Architects in Hampshire, England

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project